BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – ŠESNAESTO KOLO

Trojka Vojvodine u Kraljevu, derbi dama Jedinstvu

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Već po nekom pravilu, a s obzirom na kvalitet, svako kolo donese neki uslovno ili ispravno rečeno, derbi, ali i utakmice u čije ishode, koji su unapred predviđeni, niko i ništa ne može da utiče. Tako je bilo i u 16. kolu, gde su kod momaka tri meča bila neizvesna, uz pobedu domaćina jedino u Gornjem Milanovcu, dok je kod devojaka samo duel Uba i Jedinstva igran u više od tri seta. Dva tima koja pretenduju na titulu odigrala su zanimljiv duel koji je odlučio taj – brek.

 

ODBOJKAŠI

Za razliku od nekih ranijih mečeva, gostovanje šampiona u Kraljevu očekivalo se sa mnogo više optimizma. Ekipa Ribnice jeste imala zdravstvenih problema, ali je na „lale“ krenula maksimalno rešena da proba sve što im je u moći da ih iznenade. Nisu uspeli u tome, ali jesu svakako u činjenici da su sve vreme bili „tu negde“, gde su par lopti odlučivale o osvajanju seta, boda ili sva tri. Iskustvo igranja Vojvodine u Ligi šampiona je svakako došlo do izražaja baš u momentima kada je bio potreban siguran napad, dobar blok, precizan servis... Zato se i tim Slobodana Boškana sa teškog gostovanja sa osmehom vratio kući (detaljnije). Imaju dovoljnu bodovnu prednost čak i za kiks, ali to sebi nisu želeli da dozvole. Ribnica, trenutno četvrta, verovatno je shvatila da uz pravi pristup može da pobedi svakog. Osim izgleda Vojvodine.

Dolazak preiskusnog stručnjaka Nikole Matijaševića donelo je Crvenoj zvezdi ono što joj je u nekim ranijim mečevima nedostajalo. A pre svega toga, bila je to injekcija koja je imala željeno dejstvo. Mladi radnik je vrlo dobra i iskusna ekipa, koja naročito na svom terenu jako retko doživljava poraze. A crveno – beli su im našli sve moguće slabe tačke sa jedne strane, a sa druge, u jako bitnim momentima, kada je tim Dragana Bonića imao 1:0 i 2:1, nisu gubili glavu i sakrili su neke svoje nedostatne baš u periodu kada se rešavao pobednik. Zbog toga su se kući vratili radosni, jer pod „palicom“ nobog trenera, još nisu izgubili utakmicu (detaljnije).

U situaciji u kakvoj se trenutno nalaze, odbojkaši Partizana trebalo bi samo da održavaju lepu prednost koju imaju nad pratiocima, ne računajući Vojvodinu kojoj jedino gledaju u leđa. Bitno iskušenje su imali u Kragujevcu i ispit su položili skoro bez greške. Jeste da su osvojili dva boda, jeste da su igrali pet setova, ali i činjenica je da su spram sebe imali jedan jako dobar Radnički (detaljnije). Nekadašnji reprezentativci, Bojan Janić i Aleksa Brđović, nadmudrivali su se taktički, a posle svega su verovatno i jad i drugi zadovoljni izdanjem svojih izabranika. Naravno, stariji malo više.

Jedinu koji su u ovom kolu obradovali svoje navijače u dvorani bili su milanovčani. Vrlo bitan meč, protiv Novog Sada, direktnog konkurenta u borbi za opstanak, odigrali su vrlo dobro (detaljnije). Očigledno da je Nedžad Osmankačmnogo polagao u svoje momke na startu, verovatno su želeli da osvoje prvi set i tako sebi olakšaju tok meča. Međutim, kada su domaći osvojili taj period, rasoloženje je kod jednih još više poraslo, a kod drugih počelo da opada. Vidi se to iz rezultata oba naredna seta, posle kojih je radost ekipe Milana Miloševića bila velika. Da su nekim slučajem poraženi, ne bi im se baš dobro pisalo. Ovako, sebi su povećali šanse da i dogodine igraju u eliti, a ostale konkurente opomenuli da se ne predaju.

Ako je protiv nekog Karađorđe mogao da bude apsolutni favorit, onda je to protiv Spartaka iz Ljiga. Jeste da je ekipa Nevena Majstorovića bila gost, ali je to bio i razlog više za oprez. Oni su svoju ulogu odigrali onako kako se od njih i očekivalo. Tri seta, vredna tri boda i pozicija treća od pozadi, koja bi im u ovom monetu, da je kraj lige, značila opstanak (detaljnije). Ali, treba da prođu još izazova, što se za tim Spartaka ne bi moglo reći, jer i oni postaju svesni da šanse za opstanak u Superligi, vrlo brzo neće postojati ni u teoriji.

Neven Majstorović

Neven Majstorović je sa svojim momcima proslavio važnu pobedu

A za razliku od Spartaka iz Ljiga, njihov imenjak iz Subotice nije imao nikakvih problema u Staroj Pazovi. Jednostavno je kvalitet „golubova“ toliko bio izražen da su na krilima tandema Omar – Kan za vrlo kratko vreme stigli do vrlo bitnih bodova (detaljnije).

TABELA

Tabela

 

ODBOJKAŠICE

Definitivno je, bar što se ovog kola tiče, duel nekadašnjeg šampiona, Uba i ekipe koja juri svoju prvu titulu, Jedinstva, bio neka druga „dimenzija“ u odnosu na sve ostale. Posle sjajnih predstava u Evropi, tim Jova Cakovića je dočekan sa puno respekta, ali i sa željom da se iskoristi njihov eventualni umori vrati milo za drago za poraz iz prvog dela. Bila je to otvorena borba dva jako dobra tima, ali timova koji ni izbliza nisu isto koncipirani. Zato je možda posle maratonskog taj breka, slavila mlađa ekipa, koja je imala više snage, motiva i bila preciznija za toliko koliko je bilo potrebno da se zabeleži novi trijumf. tandem Isidora Kockarević – Tamara Miljević imao je ukupno čak 48 poena, već očekivano Minja Osmajić je dala svoj veliki doprinos, a Marija Miljević je dodala svojih deset sa pozicije dizača. Ono sa čim Ub nije uspeo da se izbori je svakako blok gošći, kojim su osvojile 17 poena (detaljnije).

Jedinstvo

Pazovčanke su bile pobednice sjajne utakmice na Ubu

Crvena zvezda je posle igranja u Ligi šampiona, gde doduše nisu ostvarile ni jednu pobedu, sa prikupljenim iskustvom za domaća takmičenja, lako izašla na kraj sa Sremom. Gošće su samo u prvom setu bile ravnopravne, a sve ostalo je proteklo u dominaciji tima Ratka Pavličevića (detaljnije).

Jedan poprilično izvestan meč i ubedljiv trijumf Železničara nad Spartakom, obeležilo je čak 20 grešaka u prijemu servisa. lider je bio taj koji je manje grešio, koji očigledno nije igrao punom snagom, ali je i to bilo dovoljno da se zaustave ključni igrači Subotičanki, pa je bodovni saldo uvećan za još tri boda (detaljnije).

Inđija je lako prekočila As iz Batajnice (detaljnije), a Partizan malo teže Novi Sad (detaljnije). To su inače bili dueli (pobedničkih) ekipa koje će naredne godine i dalje igrati elitni rang i onih koji će se preseliti, odnosno vratiti u niži.

Jedna, u momentima izuzetno nezgodna i nepredvidiva ekipa, kao što je Omladinac, izgleda da najteže izlazi na kraj protiv TENT – a. Došle su u Obrenovac pošto su Crvenoj zvezdi uzeli bod, a dobro se držali u većem delu meča sa Ubom. Međutim, TENT im jednostavno ne leži i do pobede je stigao najlakše od svih (detaljnije).

TABELA

Tabela