BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – POLUFINALE PLEJ – OFA ZA ŽENE

Trofej jure Ub i Jedinstvo

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Šampion neće braniti titulu. Za to su se pobrinule odbojkašice Jedinstva koje su skinule Zvezdu sa trona. Rival, i novi izazov će im biti ekipa Uba, koja je lakše od očekivanog izbacila iz igre Železničar, najuspešniji tim ligaškog dela. Biće to najmanje tri, a najviše pet reprezi meča finala Kupa Srbije.

Još pre starta plufinalnog duela devojaka iz Stare Pazove i crveno – belih iz Beograda bile su jasne dve stvari. Šampion ne igra ni izbliza kao lane, a ekipa Jova Cakovića je uz minimalne promene iskusnija za jednu izuzetno dobro odigranu sezonu. Svaki od tri meča bio je priča za sebe, gde nije izostalo ni lepih poteza, ni neizvesnosti, ali na žalost ni sudijskih grešaka, koje su kasnije potvrđene „u poverenju“. Prvi „bal“ u Staroj Pazovi, dobile su šampionke. Domaćin je imao čak 21 blok, tri neizvesna seta, gde je sudijska greška odlučila da gošće povedu sa 2:1 u setovima (34:32), gde mladi tim Jedinstva posle toga totalno pao. Napad, odnosno više raspoloženih igrača sa strane Zvezde, bili su glavni razlog pobede aktuelnog šampiona (direktno), ali su iz svega izgleda Pazovčanke izašle čvršće. Videlo se to u drugom duelu na Banjici, jer su, uprkos nekim za njih nesvakidašnjim greškama, uspevale da nadoknade skoro sve propušteno. Blokirale su još bolje, 22 puta, duplo uspešnije od protivnica, a time su nadoknadile nešto lošije napadačko veče. Jedan od pet asova, doneo im je u taj – breku veliko slavlje, koje je počelo bez Jova Cakovića, koji je posle još jedne sudijske greške, burno reagovao, bio izbačen sa terena i poslednjih par poena propratio sa tribina (detaljnije). Sa druge strane, ekipa Ratka Pavličevića nije iskoristila veliku priliku i znala je, uprkos činjenici da su rivali izjednačeni, da u majstorici nema onoliko izgleda koliko u tada tek okončanom susretu. Poučeni prethodnim utakmicama, odbojkašice Jedinstva, a pre svih hjihov stručni štab, obratili su, u pripremi majstorice, pažnju na dva vrlo bitna igrača, Jelenu Stojić i Anu Klager. Njih dve su mnogima pravile velike probleme, a na kraju su ih Pazovčanke ukrotile. Od 76 lopti, napravile su samo 20 poena. Sve ono što je uzrokovalo da se Jedinstvo nađe u finalu, dešavalo se posle uvodnog seta u kome je, tada još vežeći šampion, apsolutno izdiminirao. Posle toga su domaće zagospodarile terenom, zaigrale na sve ili ništa i dobile – finale. Napadale su sa 41 odsto uspešnosti (rival sa 34), i jedne i druge imale po 15 blokova, a čini se da je 49 odsto prijema servisa ekipe iz Pazove, spram 34 crveno – belih, bio detalj koji je odlučio pobednika. Naravno, uz izuzetno „debele“ nerve sada već finalista plej – ofa (detaljnije). Posle svega, velika radost ekipe koju vodi Jovo Caković, koja je bila bolja, koncentrisanija, preciznija, taman za ono malo za koliko je Ratku Pavličeviću i njegovim devojkama izbeglo finale.

Jedinstvo

Samo tim Jedinstva zna kroz šta je prošao na putu do finala

Nekako je, kako se bližio početak plej – ofa, ekipa koja je u ligaškom delu takmičenja bila najuspešnija, Železničar, sve više bila na terenu sa igračicama koje do tada nisu igrale zajedno. Povrede su bila sve prisutnije u Lajkovcu, a iako desetkovane, nisu imale problem u četvrtfinalu sa Partizanom. Međutim, izostanak nekih devojaka je bio i te kako vidljiv u duelima sa Ubom. Osvajač Kupa je nastavio sa dobrim partijama, bio je nadahnut i u samo dva odmeravanja snaga poslao na odmor tim Branka Kovačevića. Prvin meč jeste bio neizvestan, ekipa Železničara je dobila dva „produžena“ seta (drugi 31:29, četvrti 30:28), ali je tu u „skraćenoj rotaciji“ istrošila snagu. Na drugoj strani, Marijana Boričić ima malo veći broj igračica, sa mnogo većim iskustvom. I to iskustvo ume da presudi u ovakvim utakmicama. Ono što je bilo zajedničko jeste katastrofalan prijem servisa (ukupno 29 padnutih asova), a više nego duplo grešaka domaćina u napadu, 17:8, što je bio početak kraja Lajkovčanki (detaljnije). Revanš je bio samo pokušaj istih da iste što skuplje prodaju svoju kožu. Uspele su na kratko da odole naletima Uba, ali su u jednom trenutku svi shvatili da sa igračkim kadrom koji je u tom trenutku bio zdrav, ne mogu da naprave iznenađenje. Ub, koji igra sa samo jednim dizačem, na ubedljiv način je stigao u finale, jer je imao samo četiri greške u napadu, 13 poena iz bloka, loš prijem servisa (33 odsto), koji je i takav bio bolji od protivničkog (detaljnije). Tokom šampionata, ligaškog dela, naročito kada su preuzele čelnu poziciju, odbojkašice Železničara su imale visoke ambicije. Na kraju, nikada neće znati gde bi stigle da su bile kompletne.