BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – PRVO KOLO

Start prema očekivanjima

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Početak šampionata Srbije po novom sistemu, prvi put sa 12 klubova, mnogi su jedva iščekivali. Naročito ekipe koje su u elitu ušle na „mala vrata“, kako bi pokazali da im je mesto tu gde su. Međutim, već na startu su ekipe koje su slovile za favorite, pokazale ko je ko i koliko ko može da se nada iznenađenjima. Autsajderi su osvojili tek po koji set, odnosno po jedan bod u obe konkurenciji.

ODBOJKAŠI

Šampion iz Novog Sada se izgleda brzo oporavio posle šokantnog poraza u Superkupu. Umnogome im je pomogla činjenica da su igrali sa Spartakom iz Ljiga, koji je respektovao prvaka Srbije, ali ih je sve vreme meča držao budnim. Naime, Slobodan Boškan na teren nije izveo najjači sastav (iz određenih razloga), ali iako kvalitetniji od gostiju, Novosađani su morali maksimalno da pristupe duelu koji su dobili ubedljivim rezultatom. Mladi Zečević, koji je dobio prednost nad Parapunovim, davao je ton igri Vojvodine, a vrlo dobro su ga ispratili primači servisa Mehić i Ubiparip, i to u oba „pravca“, kako u njihovoj „osnovnoj delatnosti“, tako i u napadačkim akcijama. Blokerski tandem je samo dao svoj udeo u startnoj pobedi tima koji je sjajno organizovao Maksim Buculjević (detaljnije).

Iako se Radnički dobro „kotira“, u duelu sa finalistom plej – ofa, i još u Subotici, bili su ipak u drugom planu. Međutim, oni to nisu tako shvatali, pa su prva dva seta rešili u svoju korist, a u tom periodu Subotičani nisu napravili ni jedan jeddini blok. Bilo je za očekivati da Spartrak „proradi“ i to sedesilo u trećem setu. Njihova glavna uzdanica, Murad Kan, počeo je da osvaja poene, ali uprkos svemu, Kragujevčani su imali priliku da okončaju meč maksimalnom pobedom. Međutim, nisu iskoristili prilike koje su im se ukazale, pa je usledio pad u igri koji debitant na klupi Radničkog, Aleksa Brđović, koje znao kako da zaustavi. Tačno je da su igrali kolektivno jako dobro, da su sjajno rasporedili poene, ali kao da im je i moral malo pao posle pomenute propuštene prilike. Novu nisu dobili, a Spartak nije ispuštao prilkku koja mu se ukazala. Na kraju je podela bodova najpravedniji ishod, ali s tim da su Kragujevčani imali mnogo više razloga za nezadovoljstvo (detaljnije).

Superligaški debi, pored klupe Karađorđa, Neven Majstorović neće pamtiti po dobrom. Njegov nekadašnji klub je na Banjici bio mnogo bolji, a to je crveno – belima donelo tri boda na startu sezone. Očekivana, jer je kvalitet Zvezde trenutno na mnogo višem nivou nego što je to novog superligaša, koji ima iskusan tim, ali i nedovoljno uigran. Interesantno je da su gosti imali jedan as više, da su imali mnogo bolji prijem servisa, ali je presudio kud i kamo precizniji napad i mnogo više crveno – belih blokova (detaljnije).

Vojvodina

Vojvodina

Relativno lak posao imao je Mladi radnik koji je osvojio očekivane bodove u duelu sa Jedinstvom. Gosti iz Stare Pazove mogli su da pruže jači otpor i nadaju se bodovima jedino da se ovaj meč igrao pre desetak, a i više godina. Ovako, Požarevljani su delovali daleko ozbiljnije, motivisanije, u krajnjem slučaju mnogo kvalitetnije (detaljnije). Partizan je posle osvojenog Superkupa, na istom mestu, u maloj dvorani SPENS – a, par dana kasnije savladao i debitanta u elitnom takmičenju, tim Novog Sada u četiri seta. Mogli su crno – beli meč da okončaju i pre, jer je tim Bojana Janića igrao onoliko koliko je bilo potrebno da se stigne do pobede. Statistika im nije bila sjajna, ali i nešto bleđe izdanje bilo je dovoljno za trijumf (detaljnije). I Ribnica je, gledajući rezultatski imala lak posao, ali je ipak do prvenca u novoj sezoni stigla posle dosta uloženog truda. Oba tima u svojim redovima imaju po par igrača sa dugim igračkim stažom, ali jednostavno su kraljvečki imali podršku od „omladinaca“ u svojim redovima (detaljnije).

 

ODBOJKAŠICE

Slučaj je hteo da se večiti rivali sastanu već u prvom kolu novog šampionata. Aktuelni šampion, osvajač Kupa i Superkupa, imao je samo lakši trening u dvorani Master. Crvena zvezda je bila toliko bolja od Partizana da domaće odbojkašice ne bi osvojile set, pa da se meč igrao do rano ujutru. Pretpostavljalo se da Ratko Pavličević dobro radi sa svojim timom, da su se nove, iskusne igračice, dobro „pronašle“ sa starijim, sličnih godina. Kada je razlika u kvalitetu takva, a bila je ogromna, onda je pitanje da li statistika oslikava trenutnu formu i jednih i drugih ili je to samo uzrok igre protivnika. Ali kada se već priča o brojkama, treba reći da je Partizan napadao sa mizernih 28 odsto uspešnosti i da je za tri seta imao samo dva bloka. Sa druge trane, ni crveno bele se nisu napadački proslavile (38 odsto), ali su imale devet as servisa, a sa 14 blokova su pravile ključnu prednost. doduše, prednost bi nastala na samom startu sva tri seta, pa su je crveno – bele samo uvećavale. Iskusni stručnjak Darko Zakoč, imaće, sasvim je sigurno, velikih problema sa svojim timom. (detaljnije).

Ana Živojinović

Ana Živojinović

Bilo je potrebno da Inđija „preotme“ prvi set, kako bi se devojke iz Lajkovca „probudile“ i shvatile ko je favorit u ovom meču. Posle tog perioda, nastao je totalni preokret. Kao da je Branko Kovačević naredio ofanzivu koju su devojke koje trenira shvatile na pravi način. Od tog momenta, na terenu je bio samo jedan tim, gostujući, koji je radio pa skoro šta je hteo. A hteo je pre svega da nadoknadi neplanirano vreme koje su proveli više od planiranog. Sa blokovima, a bilo ih je čak 16, gošće kao da su „terale“ protivnika za alternativnim rešenjima. Domaće su pokušavale da mimoiđu blok, ali su vrlo često grešile i na kraju meča imale procenat uspešnosti napada jedva 26 odsto. A protiv Železničara je to bilo dovoljno za (ni) častan poraz (detaljnije).
Sa izuzetno raspoloženom Brankom Ticom, kao i standardno odličnom Minjom Osmajić, a uz pomoć sestara Miljević i Isidore Kockarević, Jedinstvo je ostvarilo očekivaan trijumf i nije dozvolilo da Srem napravi bilo kakvo iznenađenje. Gošće jesu pokušale, osvajanjem drugog seta, ali se to može delimično „opravdati“ time da su devojke Jova Cakovića, čekale da se treći set samo „nadoveže“ na prva dva gde su izdominirale. Dobile su „packu“ od koje su se brzo opravile i meč privele kraju bez problema. Ono u čemu su već godinama najjači, blok, omogućio im je da kontrolišu tok meča skoro svo vreme. Servisom su takođe pravile mnogo problema Sremicama, a ono na čemu će dobiti krituke, svakako je prijem servisa, koji nije ni blizu onoga što smatra za dobro njihov trener (detaljnije).
Kako je igrati u eliti i asova srpske odbojke, videle su debitantkinje iz Batajnice. Bez šansi protiv nekadašnjeg šampiona sa Uba, ali zato sa setom značajnim za dalji tom prvenstva. Preskroman učinak, ali će se možda pohvaliti da su u duelu dva tima koja nisu bila baš raspoložena za prijem servisa, bile uspešnije za – jedan procenat (detaljnije). Dobar debi imala je ekipa Omladinca, a malo je nedostajalo da bude i odličan. Naime, u duelu protiv Spartaka, domaća publika je posle tri seta imala više razloga za zadovoljstvo. Mlada ekipa iz Novih Banovaca nije uspela prednost i da zadrži, pošto su mnogo iskusnije Subotičanke pitanje pobednika rešile u taj – breku (detaljnije). Kao i ostale novajlije u Superligi, tako će i odbojkašice Novog Sada morati dobro da zapnu kako bi se adaptirale na nivo odbojke u eliti. Sa gostovanja u Obrenovcu nose izuzetno loše iskustvo, s obzirom da su bile miš u igri – mačke i miša. Jedini trener stranac u srpskoj odbojci, Kristian Tamone, odbojkašicama TENT – a, dao je određene smernice koje su one do tančina ispoštovale i pretvorile jedan meč neravnopravnih takmaca u ubedljivu pobedu (detaljnije).