BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – ŠESTO KOLO

Neizvesni derbi mečevi

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Izjednačen broj pobeda domaćih i gostujućih ekipa, epilog je šestog kola šampiona u Superligi. Posle derbija u Obrenovcu, sada je definitivno samo tim Jedinstva bez poraza, a na značaju daje podatak da su odigrali protiv svih najozbiljnijih kandidata za najviši plasman. Bilo kako bilo, u ostalim mečevima iznenađenja su bila isključena.

 

ODBOJKAŠICE

Najavljeni derbi do ovog kola jedinih nepobedivih timova, opravdao je očekivanja, ali samo što se neizvesnosti tiče. Još uvek se, pa ni kod trenutno najboljih, ne može govoriti o nekom većem kvalitetu, ali da se svi trude, da imaju svoje računice – to svakako. Elem, duel u Obrenovcu, sa mnogo mladih devojaka, sa mnogo kandidata ili već reprezentativki u brojnim nacionalnim selekcijama, bio je sa mnogo preokreta. Pitanje je da li su oba tima, i koliko, zadovoljna podelom plena, ali (detaljnije)... Gošćama „nije radio“ najbolje jedan od glavnih aduta, blok (samo osam u pet setova), dok su domaće u potpunosti podbacile u napadu, gde su svaku treću loptu pretvarale u poen. Koliko je mladost „opasna“, a to treneri znaju, govori podatak da je TENT – u palo 15, a Jedinstvu čaj 18 asova. To je zabrinjavajuće kada se radi o timovima koji imaju šampionske ambicije. Šta da misle ovi drugi. Sreaća je za Pazovčanke da u svojim redovima imaju raspoloženu Branku Ticu, koja je donela prevagu na njihovu stranu.

S obzirom kako igraju odbojkašice Partizana ove sezone, teško je reći šta je za njih očekivano, a šta nije. Tako i utakmica koju su posle pet setova, na svom terenu, izgubile od Inđije (detaljnije). Verovatno da Darko Zakoč u svojoj karijeri nije radio sa takvim skupom igrača kakve ima u Partizanu. Dva seta ih nije bilo nigde, onda su se vratile u meč, i kada su svi očekivali potpuni preokret, on se nije desio, na sreću gostujućeg tima. Inđiji bodovi, Partizanu bod, uz 18 blokova koji su jedina svetla stvar u ovom porazu.

Omladinac, a pogotovo As iz Batajnice, još uvek ne igraju na nivou člana elitne lige u zemlji svetskih šampiona. Ekipa iz Banovaca je ostvarila svoju prvu pobedu u Superligi, i to je verovatno jedino po čemu će pamtiti ovaj meč (detaljnije). Što se odbojkašica Asa tiče, već sada se zna da će im borba za opstanak biti grčevita. Podatak da su oba tima imala dobar prijem servisa, ne govori o kvalitetu samog prijema, već o lošem, laganom servisu protivnika.
Ni treći novajlija u ligi nije ni blizu onoga što se očekuje od člana Superlige Srbije. Tačno je da je Novi Sad uzeo set Železničaru, ali to je samo zato što se tim Branka Kovačevića opustio posle 25:11 u prvom setu. Posle izjednačenja je sve opet bilo po starom, tim iz Lajkovca sa željom da nadoknadi propušteno vreme boravka u Novom Sadu, dodale su gas i preskočile domaćina vrlo lako (detaljnije)

Crvena zvezda je imala lakši trening protiv Spartaka gde je Ratko Pavličević još uvek uigravao najbolju postavu (detaljnije), nešto slično kao i Marijana Boričić sa svojim timom, Uba, u duelu protiv Srema (detaljnije).

TABELA

Tabela

 

ODBOJKAŠI

Momci su takođe imali relativno zanimljiv vikend. Najneizvesnije je bilo u Kraljevu, gde se Crvena zvezda po drugi put u kratkom vremenu „okliznula“. Ribnica, koja igra promenljivo ove sezone, jumela je da izdrži pritiske protivnika u pojedinim momentima utakmice. Znajući sve vrline i mane beogradskog tima, trener domaćina Milan Simojlović, je pokušao da „zaobiđe“ glavne igrače i napadne one za koje je smatrao da nisu baš dovoljno koncentrisani i kvalitetni. Uspevalo mu je to ne u željenom obimu, ali u mnogo navrata u željenim trenucima. Na drugoj strani, Igor Žakić je insistirao na dobrom prijemu servisa, ali je posle istog, realizacija napada bila ispod očekivanog. Ipak je podela plena najrealnija, uz napomenu da je ovaj derbi kola bio daleko kvalitetniji od ženskog (detaljnije).

Retko kad je u poslednje vreme Vojvodina mogla da se pohvali da u Subotici nije imala problema. Ekipa Slobodana Boškana igrajući ligu šampiona, često je umorna od putovanja, ali im kizgleda ti mečevi daju samopouzdanje u domaćem šampionatu, što se videlo u Dudovoj šumi (detaljnije). Ceo meč može se ukratko prepričati u jednom segmentu – prijemu servisa. Domaći tim 11 grešaka, gosti ni jednu. Ako se vidi da je ukupno Vojvodina osvojila 14 poena više, računica je više nego jasna.

Stručni štab Vojvodine dobro je spremio tim za borbu na tri fronta

Stručni štab Vojvodine dobro je spremio tim za borbu na tri fronta

Lakše nego što su verovatno i sami očekivali, odbojkaši Partizana su sa gostovanja u Gornjem Milanovcu odneli ceo plen. Da li su igrači Takova bili malo više od tremom zvog TV prenosa ili šta već, tek nisu prezentovali ni deo repretoara kao recimo u susretu protiv Crvene zvezde (detaljnije). Pobeda crno – belih dobija na značaju ako se zna da je ostvarena bez tandema najiskusnijih, Bjelica – Mrdak, koji su, još uvek nedovoljno oporavljeni bili u timu, ali nije trebalo da ulaze u igru, pošto je Bojan Janić jako dobro pripremio njihove izmene.

Niko nije očekivao da Karađorđe može da iznenadi Radnički u Kragujevcu, a to se i nije dogodilo. Tim debitanta pored klupe, Alekse Brđovića, odlično je odigrao drugo „poluvreme“ ove utakmice što mu je domelo tri boda (detaljnije). Na drugoj strani, još jedan trenerski debitant, Neven Majstorović, malo je „rekonstruisao“ tim (nekih više nema, stigli su Šormaz i Bekrić), a boljitak treba očekivati u nekim mečevima koji će za njih biti od većeg značaja.
Veterani iz Stare Pazove imali su mnogo više želje za pobedom, a čini se i snage, od mladića iz Ljiga, kojima nikako da krene. Prvi su već sada na dobrom putu i vrlo blizu opstanka, dok drugi, iako ima još dosta da se igra, odavno šetaju po ivici ambisa i čini se gube ravnotežu (detaljnije).

Trenutno najprijatnije iznenađenje šampionata, ekipa Mladog radnika, ostvarila je, reklo bi se, rutinsku pobedu nad debžitantom iz Novog Sada. Tim Dragana Bonića nije blistao, ali kad god nešto ne bi bilo kao što je planirano, uzdali su se u odličan i precizan napad. To im je i donelo bodove (detaljnije).

TABELA

Tabela