BPŠ SUPERLIGA SRBIJE, ŽENE – ČETVRTFINALE PLEJ – OFA

Favoriti bez muke

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Predviđanja su se obistinila, iznenađenja su izostala, a favoriti su lako preskočili prve ple – of prepreke i plasirali su se u polufinale. Sezona je završena i za odbojkašice Partizana, Srema, Spartaka i TENT – a. Na odmor su ih poslale koleginice iz Železničara, Jedinstva, Crvene zvezde i Uba, koji nisu imali potrebe da brane prednost domaćeg terena, odnosno da igraju majstorice. Moglo bi se reći da su i jedni i drugi bili svesni situacije, a posle prvih mečeva, kao da su pred revanše svi znali ishode. Jedini ko je nekom od polufinalista uspeo nešto da „otkine“ jeste TENT, i to samo jedan set Ubu, dok su svi ostali među četiri stigli sa po dve poprilično ubedljive pobede. Na dve pobede igraju Železničar i Ub, odnosno Jedinstvo i Crvena zvezda.

Odnos kvaliteta video se najviše u duelu Železničara i Partizana. Odavno crno – bele igraju tako kao da jedva čekaju kraj sezone, da uprava vidi šta i kako, da na ista pitanja odgovori stručni štab, a i da devojke vide da li više ide ovako ili ne. U niszu loših izdanja ove godine, bile su samo solidan sparing partner za tim Branka Kovačevića. Tim iz Lajkovca samo je dizao formu, pojačavao intenzitet servisa i napada kada su oni to želeli, opuštali se kada su imali priliku za to, posle visokog vođstva, do koga bi u svakom setu stizali vrlo brzo. Imale su solidan blok, ali ne i dostojnog rivala da pokažu više. Na drugoj strani, čak 33 poena u dva meča, ekipa Darka Zakoča je izgubila posle servisa protivnica. Samo tri bloka u prvom meču, napad od 24 odsto, posle čega su i same želele da se revanš što pre okonča.

TENT jeste osvojio jedan set, u prvom meču na Ubu, jeste da je „smanjen“ broj grešaka za polovinu, na „samo“ 30 – tak po meču, ali sve to je bilo nedovoljno ni da se pripreti osvajaču Kupa. Iako sa samo jednim organizatorom igre, devojke koje trenira Marijana Boričić, delovale su onako kako bi trebalo u ovoj fazi. Da je bilo potrebe, sigurno su imale rezervi, ali to su sačuvale za neke druge mečeve. Možda je tim iz Obrenovca u revanšu mogao više, ali pomenute greške, loš napad i katastrofalan prijem servisa u prvom meču, jednosavno im „nisu dali“ da izbore bolji rezultat, što svakako nije ono što je očekivao Kristijan Tamone.

Crvena zvezda je opravdala ulogu favorita protiv Spartaka, koji je od aktuelnog šampiona slabiji za onoliko koliko se to i videlo u dva meča. Sbotičankama je sam plasman u plej – of bio premija, s obzirom na to sa kakvim su se problemima susretali proteklih sezona. Dolazak Saše Nedeljovića, čini se u pravo vreme, doneo im je neophodan mir i nekoliko polsenjih kola šampionata, a i dva meča četvrtfinala diogravanja, za njih su bili premija. Naravno, crveno – bele sa mnogo jačim i iskusnijim timom, sa skoro četiri bloka i tri asa po setu, sa preciznijim napadom, kud i kamo boljim prijemom servisa, ali i sa „luftom“ da Ratko Pavličević pravi zmene i daje priliku većem broju igračica. Zaustavile su najubojitije napadače „golubica“ pa su time sebi znatno olakšale posao do polufinala.

Dugo vremena lider i u prvom delu jedini neporaženi tim, finalista Kupa Srbije i godinama unazad kvalitetan tim Jedinstva, pokazao je u dvomeču sa Sremom, kako izgleda jedan dominanatan sastav, koji zna šta hoće, koji je na svakoj poziciji „pokriven“ sa najmanje dve kvalitetne odbojkašice. Prvi duel bio je provera Jova Cakovića kako funkcioniše startna postava, koja je u jednom dahu odigrala meč, bez izmene. U ta tri kratka seta, domaćin je napravio 12 blokova, a gošće su u toj koloni ostali na – nula, što će Mirjana Musulin kad – tad zameriti svom timu. To je bio znak treneru Jedinstva da ipak malo „smanji gas“ u drugom meču, izvrši još neke manje promene, jer možda više neće to moći, s obzirom da dolaze mnogo ozbiljnija iskušenja. Opet su bili blokerski raspoloženi (14), napadački mogu i biće još mnogo bolje, servis će im sasvim sigurno biti ubojitiji, a kritike će uslediti na prijem servisa. Četiri loša prijema u prvom i čak deset u drugom meču nije ono što Jovo Caković očekuje od svog tima.

Jedinstvo

Tim Jova Cakovića je ubedljivo stigao u polufinale

Rezultati četvrtfinala

Železničar – Partizan 3:0 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije),

Jedinstvo – Srem 3:0 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije)

Crvena zvezda – Spartak 3:0 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije)

Ub – TENT 3:1 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije).